Πιλοτικά Προγράμματα

Πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης μέσα από Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες στo 87ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας (Ιανουάριος 1995 - Ιούνιος 1996).

Η εμπειρία έχει καταγραφεί στο βιβλίο "Το Πολύχρωμο Σχολείο".

Πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης μέσα από την τέχνη

Πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης μέσα από την τέχνη

Πιλοτικό πρόγραμμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης μέσα από την Τέχνη στις κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

Παιδιά του Μεταξουργείου

Παιδιά του Μεταξουργείου
Πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης Τσιγγανόφωνων και Tουρκόφωνων οικογενειών Μεταξουργείου

Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση με συγχρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Bernard van Leer Foundation.

Ελληνοτουρκική Πρωτοβουλία Γυναικών

Ελληνοτουρκική Πρωτοβουλία Γυναικών

Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την τουρκική Μ.Κ.Ο. "KEDV" (Ίδρυμα για την προώθηση της Γυναικείας Απασχόλησης) και με την οικονομική στήριξη της ΥΔΑΣ (Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αφορούσε στην ίδρυση Διαπολιτισμικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Κωνσταντινούπολη.

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι στη Δραπετσώνα

Πρόγραμμα «Καταπολέμηση του Κοινωνικού Αποκλεισμού μέσα από την Τέχνη και την Αυτό-οργάνωση»

Από τον Απρίλιο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2019 η "Σχεδία" πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα κοινωνικο-παιδαγωγικής παρέμβασης στην περιοχή της Δραπετσώνας, που αφορούσε στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και ειδικότερα της ξενοφοβίας  και της σχολικής διαρροής. 

Σκοπός του προγράμματος ήταν η προάσπιση των  δικαιωμάτων του παιδιού και ειδικότερα αυτών που αφορούν:

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

Στόχος του προγράμματος ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την αρχαία ιστορία και τη μυθολογία της πόλης τους, ώστε μέσα από την επεξεργασία των διαχρονικών στοιχείων των μύθων να αναγνωρίσουν τα δικά τους βιώματα, να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και να βαθύνουν τη σκέψη τους γύρω από τα θέματα που αφορούν το παρόν τους.

 

Έτσι, τα παιδιά 

- επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας,  

ΚΥΒΕΛΗ

ΚΥΒΕΛΗ

Ένα πρόγραμμα ελληνοτουρκικής δικτύωσης για την προώθηση του σεβασμού της διαφορετικότητας που υλοποιείται από τη «Σχεδία» και την Τούρκικη Μ.Κ.Ο. "KEDV". Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bernard van Leer.

Στο πλαίσιο του προγράμματος CYBELE, ξεκίνησε η συνεργασία ανάμεσα σε  γονείς και εκπαιδευτικούς με την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με το σεβασμό της διαφορετικότητας.

«Βλέποντας τον Κόσμο με Διαφορετικά Μάτια»

«Βλέποντας τον Κόσμο με Διαφορετικά Μάτια»

Το πρόγραμμα «Βλέποντας τον Κόσμο με Διαφορετικά Μάτια» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων, του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» και της ΕΑΔΑΠ.

ΙΡΙΣ

ΙΡΙΣ

Καταπολεμώντας τις Διακρίσεις και τα Στερεότυπα: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση

Έναρξη: 1/11/2010
Λήξη: 30/11/2011

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής δράσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

1. Σεμινάρια με τη μορφή καλλιτεχνικών εργαστηρίων για γονείς και καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο τη χρήση της τέχνης ως παιδαγωγικού εργαλείου για την καταπολέμηση των διακρίσεων και προκαταλήψεων.