Η Σχεδία Τα νέα μας Δραστηριότητες Εκπαιδευτικό Υλικό Links Επικοινωνία

Δραστηριότητες >> Πιλοτικά προγράμματα για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων μέσα από την τέχνη >>

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας και των προκαταλήψεων μέσα από τη δημιουργικότητα στην Ελευσίνα.

Έναρξη: 20/5/2005
Λήξη: 30/12/2017
Διάρκεια: 

 

Με στόχο την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η «Σχεδία» σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας και με τη στήριξη αρχικά του Bernard van Leer Foundation και στη συνέχεια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Hellenic Hope, υλοποίησε πρόγραμμα «Καταπολέμησης της φτώχειας και των προκαταλήψεων μέσα από τη δημιουργικότητα στην Ελευσίνα». Το πρόγραμμα λειτούργησε ανελλιπώς από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2017 στο χώρο του Διαπολιτισμικού Κέντρου Καλλιτεχνικής Απασχόλησης που είχε παραχωρήσει  ο Δήμος αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό.

Στόχος ήταν η προάσπιση το δικαιώματος  όλων των παιδιών στην ελεύθερη έκφραση, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και στην ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό. Συγχρόνως όμως βασικός σκοπός ήταν η καταπολέμηση των διακρίσεων και προκαταλήψεων και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή. Ειδικός στόχο αποτελούσε η διασφάλιση της  υγιεινής διατροφής των παιδιών μέσα από δραστηριότητες που να καλλιεργούν την αυτενέργεια, το πνεύμα συνεργασίας και την αυτό-οργάνωση, ώστε να  ενδυναμώνεται η αυτοεκτίμηση τους. Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούσαν κάθε χρόνο εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για πολυπολιτισμικές ομάδες παιδιών με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  1. Ζωγραφική
  2. Θεατρικό παιχνίδι
  3. Μουσικοκινητική αγωγή
  4. Μαγειρική
  5. Δημιουργική γραφή
  6. Ψηφιακό εγγραμματισμό

 Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να ανεβάσουν παραστάσεις και να τις ντύσουν μουσικά, να γνωρίσουν την ιστορία της τέχνης, να μαγειρέψουν τα ίδια ένα μέρος του γεύματος τους, να γράψουν τα δικά τους βιβλία, να τα εικονογραφήσουν και να τα τυπώσουν.

Στο κέντρο είχαν λειτουργήσει και καλλιτεχνικά εργαστήρια για γονείς καθώς και προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Από το 2018 την ευθύνη της λειτουργίας του κέντρου έχει αναλάβει ο Δήμος Ελευσίνας.

 Επιπρόσθετο Υλικό
Η Σχεδία | Τα νέα μας | Δραστηριότητες | Εκπαιδευτικό υλικό | Links | Επικοινωνία

Καΐρη 23, Ν. Σμύρνη - Τηλ/Φαξ: 210-3218590
ανάπτυξη και φιλοξενία Technopolis SA